top of page

Obuka za licencu A1 

logo
  • Writer's pictureAdmin

Vujović: Potvrđen "Kigali amandman", za bolju zaštitu ozonskog omotača

Poslanici u Skupštini Srbije potvrdili su danas jednoglasno Peti amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač - „Kigali amandman“, kojim države potpisnice preuzimaju obavezu da uspostave kontrolu potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je Montrealski protokol jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, a „Kigali amandman“ do sada ratifikovalo 124 države potpisnice.


Cilj je sačuvati životnu sredinu kroz čuvanje planete od gasova sa efektom staklene bašte

Usvajanjem "Kigali amandmana" Srbija je preuzela obavezu da postepeno smanjuje potrošnju fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte do određenog nivoa i po određenoj dinamici. Ratifikacija takođe otvara mogućnost da Srbija aplicira za finansijsku i tehničku podršku Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što mnogo znači u procesu pridruživanja EU - rekla je Vujović.


Ratifikacijom amandmana preuzima se i obaveza dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu i Sekretarijatu za Multilateralni fond.


"Fluorovani gasovi ne oštećuju ozonski omotač, ali utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene, najvažnije globalne probleme koji su i pred našim vratima. Imajući u vidu da su posledice koje danas osećamo rezultat ponašanja od pre 50 i više godina, mi ćemo danas raditi više nego ikad, za čistiju budućnost generacija koje dolaze."– rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine

11 views0 comments

Commentaires


bottom of page